Disse luftige og lækre fødselsdagsboller er nemme at lave i airfryeren og perfekte til enhver festlig anledning. De får en gylden skorpe og et blødt indre, og de kan serveres med smør, syltetøj eller pålæg.
Ingredienser:
- 500 g hvedemel
- 50 g sukker
- 50 g smør, smeltet
- 25 g gær (eller 7 g tørgær)
- 2 dl mælk (lunet)
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme (valgfrit)
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
- Forbered dejen: Opløs gæren i den lune mælk i en skål. Tilsæt sukker, smeltet smør, æg og salt. Hvis du vil tilføje kardemomme for ekstra smag, tilsæt det nu. Rør det godt sammen.
- Tilsæt melet: Tilsæt melet lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Når dejen begynder at blive fast, ælt den grundigt i 5-10 minutter, indtil den er glat og elastisk. Dejen skal være blød og smidig, men ikke for klistret.
- Hævetid: Dæk dejen med et rent viskestykke og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 time, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
- Form bollerne: Når dejen er hævet, del den i 10-12 lige store stykker, og tril dem til runde boller.
- Forvarm airfryeren: Forvarm din airfryer til 180°C.
- Tilberedning i airfryer: Læg bollerne i airfryer-kurven med lidt mellemrum, så de kan hæve yderligere under bagningen. Pensl dem med sammenpisket æg for at få en flot, gylden overflade. Bag bollerne ved 180°C i 10-12 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte. Du kan eventuelt bage dem i flere omgange, hvis alle bollerne ikke kan være i kurven samtidig.
- Afkøling: Tag bollerne ud af airfryeren og lad dem køle af på en bagerist.
Tips:
- Hvis du ønsker ekstra søde boller, kan du tilsætte en smule mere sukker eller fylde bollerne med chokolade, rosiner eller marcipan.
- Du kan også drysse perlesukker eller hakkede nødder på toppen af bollerne, inden du bager dem, for ekstra pynt og smag.
Serveringsforslag:
Server bollerne lune med smør, syltetøj eller ost. De er også fantastiske med pålægschokolade eller nutella til en festlig morgenmad eller eftermiddagshygge.